Saltul cu parașuta de la 31000 metri

saritura lui kittingerProbabil cobora scările în sărituri, se arunca de pe acoperiș după ce acorda antena de pe casă și nu aștepta să intre trenul în gară. Mă refer la Kittinger pe când era copil. Cine e Kittinger? Urmărește un Top10 Sărituri, un clip care a făcut probabil înconjurul globului prin cele 5,3 milioane de redări. Peste acrobațiile cu motocicletele și plutirea în aer fără parașută, vei fi ÎNALT impresionat de experimentul colonelului Joeseph Kittinger de pe 16 august 1960 (LOCUL 1 in videoclip).

Mai era deci pâna la mersul pe lună. Kittinger a urcat într-un balon cu heliu până la altitudinea de 31000 de metri și și-a dat drumul în gol/spațiu. Căderea a durat 4 minute și 36 de secunde, atingând o viteză maximă de 988 km pe oră, înainte de a-și deschide parașuta la 5500 metri de sol.

Săritura lui Kittinger este cunoscută sub numele de Excelsior III. Da, vine după alte două încercări. Prima de la 23,300 m a fost și cea mai periculoasă: Kittinger și-a pierdut cunoștința în urma unor probleme ale echipamentului său. Viața i-a fost salvată de parașuta automată. El s-a rotit atunci de 120 de ori pe minut. La nicio lună mai târziu, Kittinger a urcat la 22,800 de metri și a sărit din nou.

Participarea în proiectele militare Excelsior i-au adus numeroase disctinții, inclusiv Harmon Trophy oferit de președintele Dwight D. Eisenhower. Colonelul Kittinger s-a retras din armata americană în 1978 și conform Wikipedia, în prezent are 82 de ani și locuiește în Orlando, Florida.

Te-ai întrebat de la ce înălțime ai fi în stare să sari? Atenție, nu se iau la calcul lifturile din centrele de distracție.

8 comentarii la „Saltul cu parașuta de la 31000 metri

  1. Colegu'

    Domnu’ induceti cititorii blogului in eroare.. caderea lui Kittinger a durat 15 minute, nu 4 jumate..Va rugam sa va autopenalizati cu un salt cu parasuta de la 1000 de metri la Strejnic.. dureaza 1 minut..

    Răspunde
  2. ionut paraschiv

    Da, 15 minute cum spune si filmul. Insa numara 4 minute jumatate pina la deschiderea parasutei. De la 5500 de metri in jos, lucrurile s-au mai temperat, cum spuneai si tu dupa un stejar, scuze… strejnic :)

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *