Fabrica R&M din Sofia

R&M a deschis o fabrica de fibra optica la Sofia

Pe 2 octombrie am participat la deschiderea unei fabrici de fibra optica R&M la Sofia, Bulgaria. Producatorul de netwoking isi reduce astfel costurile de productie la cel mai scazut nivel din ultima decada. R&M va lupta de la Sofia cu competitorii din China. Elvetienii au primit sprijinul prompt al autoritatilor bulgare, care incurajeaza activ investitiile medii. Deschiderea fabricii a fost sustinuta inclusiv de presedintele tarii vecine, care a luat parte la un eveniment ce a tinut cateva ore.

Partenerii R&M din Romania in vizita la Sofia

Partenerii R&M din Romania in vizita la Sofia

Reichle & De-Massari este o companie independentă din Elveția care produce echipamente pasive de retea (cablu FTP si fibra optica, conectori, patch paneluri si tot felul de cutii de distributie etc.). Calitatea acestor produse este recunoscuta de orice specialist in networking, contribuind la realizarea unor infrastructuri de comunicatii fiabile si sigure. Cu brandul R&M m-am intalnit inca din 2003, dar am devenit tot mai apropiat de acesta incepand din 2006, cand a fost deschis biroul de reprezentanta de la Bucuresti. Am avut ocazia de a vizita de cateva ori sediul lor central din Elvetia de la Wetzikon. Vazusem cum se produc acolo diversi conectori de retea si cablurile de fibra optica, prin urmare eram curios sa vad cum a fost relocata la Sofia o parte a productiei. Brandul R&M poarta inainte de toate notorietatea lucrului elvetian bine facut, exact si sigur. Mai trebuie spus ca firma este detinuta de o familie – Reichle – prin urmare traditia e un element cheie in stabilitatea brandului.

Francul elvetian a devenit din ce in ce mai puternic in ultima perioada si era necesar ca R&M sa ia o decizie pentru eficientizarea businessului. Intr-un timp relativ scurt s-a decis deschiderea unei fabrici de fibra optica in exteriorul Elvetiei. Cum activitatea regionala era gestinata de la Sofia, iar autoritatile bulgare au acordat un suport rapid, in doar 9 luni a fost construita o fabrica noua la vecinii nostri de peste Dunare. R&M sustine ca a ajuns in prezent la cel mai mic cost de productie din ultimii 10 ani, pastrandu-si in continuare standardele ridicate si rigoarea in testare.

Vizita prezidentiala

Am fost uimit de prezenta la deschiderea fabricii a Presedintelui Bulgariei – Rosen Plevneliev. Acesta ne-a vorbit despre noua orientare a tarii vecine pentru atragerea investiilor straine, ramanand alaturi de presa si partenerii R&M din Bulgaria și Romania. pe toata durata evenimentului. Am retinut dorinta președintelui bulgar care isi doreste ca Bulgaria sa devina Elvetia balcanilor. El doreste ca tara sa sa devina o tara a fabricilor. A intarit ca oamenii lor sunt bine pregatiti profesional si ca e fericit ca  produsele fabricate la Sofia se vor comercializa in intreaga lume.

Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev

Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev

La prezidiu, alaturi Presedintele Bugariei, au mai fost prezenti Regina EscherAmbasadorul Elvetiei la Sofia, Borislav Stefanov – Directorul Agentiei de Investitii din Bulgaria, Hans Hess – Presedintele Consiliului Director R&M, Peter Reichle, co-proprietar al companiei si Alexander Petrov – Directorul R&M Bulgaria. Acesta din urma s-a implicat in dezvoltarea afacerii elvetiene la Sofia.

R&M vrea sa lupte din Bulgaria cu competitorii din China la capitolul eficienta

Fondata in 1964 de Hans Reichle, compania R&M este numarul 1 in domeniul sau in Elvetia si printre primele trei din Europa. Bulgaria devine cea de-a doua locatie ca importanta pentru compania ce are operatiuni in peste 20 de tari. Flexibilitatea in domeniul legislatiei muncii si suportul autoritatilor au recomandat Bulgaria.

Fabrica de la Sofia a fost construită de la zero în doar 9 luni, implementandu-se cele mai avansate standarde de calitate. Investitia se va ridica la 7,1 milioane de euro pina la sfarsitul anului, urmand sa ajunga la 9 milioane de euro pina in 2014. Momentan sunt in jur de 60 de angajati, numarul lro urmand sa creasca la 100 pina in 2013. 6 inginerii R&M instruiti in Elvetia sunt implicati in productia cablurilor de fibra optica.

Elvetia ocupa locul 12 in topul investitiilor in Bulgaria, acestea ajungand la un miliard de euro. Nestle este principala companie elevetiana prezenta in tara vecina. Olanda si  Austria sunt printre primele tari dupa volumul investiiilor facute in Bulgaria, sumele fiind de ordinul a 6 miliarde de euro (din 1996 incoace).

Biroul de reprezentanta R&M de la Bucuresti are in prezent 4 angajati. Deschiderea fabricii de fibra optica de la Sofia va permite livrarea rapida de produse si la Bucuresti. Trebuie spus ca fabrica produce pe baza de comenzi si nu pentru stoc, raspunzand in mod particular fiecarui proiect de infrastructura de comunicatii. Produsele de fibra optica R&M se adreseaza retelelor publice, proiectelor telecom si cele ale companiilor private.

Echipa R&M Romania

Echipa R&M Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *